Llegim en valencià

«Voluntad»

Agustín Caballero, fent cinema a Carcaixent (1928)

L’any 1928, Agustín Caballero, un emprenedor de Carcaixent filmava Voluntad, una pel·lícula muda ambientada als horts de tarongers, amb la participació d’un director de prestigi, actors i actrius professionals i molts altres col·laboradors aficcionats que aconseguiren fer un film d’una estimable qualitat artística i tècnica. Tot i amb això, l’arribada del cinema sonor va frustrar el somni d’Agustín Caballero.

Per sort, l’interés de la seua família en conservar els rotllos de cel·luloide així com la dedicació d’algunes persones van permetre restaurar la pel·lícula i que ara per ara encara la puguem gaudir.

Ara, quasi cent anys després, posem a l’abast de la societat un estudi divulgatiu que analitza la pel·lícula i el seu context, a més de publicar per primera vegada els documents conservats al voltant de la producció.

Amb textos de: Rafel Ferrer Oliver (Professor de Comunicació Audiovisual i Llengua i Imatge. IES Ramon Llull de València), Áurea Ortiz Villeta (La Filmoteca. Institut Valencià de Cultura. Generalitat Valenciana), María José Sigalat Vayá (Historiadora. Arxivera Infraestructures de la Generalitat de Catalunya), Salvador Albert Cogollos (Investigador), Bernat Daràs i Mahiques (Cronista de Carcaixent), Adrià Besó Ros (Departament d’Història de l’Art. Universitat de València), Lluís Escartí Chaves (Professor i historiador), Dolores García Hinarejos (Bibliotecària. Ajuntament de Carcaixent), Pau Àlvarez López (Edicions 96) i Inmaculada Trull Ortiz (La Filmoteca. Institut Valencià de Cultura. Generalitat Valenciana).

Autor
Col·lecció
09 L'Entorn
Número de la col·lecció
32
Idioma
  • Català
EAN
9788419149435
ISBN
978-84-19149-43-5
Depósito legal
V-1131-2023
Pàgines
272
Ample
21 cm
Alt
15 cm
Edició
1
Data de publicació
23-04-2023
Enquadernació: Rústica
€19,00

Ressenyes

  • El llibre té un interès cultural important, específic, per al País Valencià, però puc assegurar que qualsevol que estigui interessat en l’aventura del cinema i de l’art, en general, sense el vincle lògic dels carcaixentins, gaudirà d’un document únic, amb una estructura molt clara i profusament il·lustrat, sobre una aventura cinematogràfica idealista en un entorn advers.

    Florenci Salesas - Lletres Bàrbares

Llibres relacionats